Vikingarock.se:s Historia.
Vikingarock.se har växt oerhört, och nått oerhörda framgångar genom åren. I denna artikel vill redaktionen passa på att ta sig an historien om Vikingarock.se:s väg, från en liten privat hemsida som inte var mycket till världen, fram till det den är idag: Sveriges och kanske världens största hemsida om vikingarock!
Historien om Vikingarock.se, eller Vikingarock.com som sidan kom att heta när det begav sig, började när Oskar och Richard kom till insikt om att det var fattigt med sidor som verkligen representerade vikingarocken, de få sidor som redan fanns var mestadels bandens egna hemsidor. Så behovet av någon som tog tag i det hela syntes tydligt. Av denna enkla anledning så kom Oskar och Richard överens om att många är kallade och få utvalda, och tog sig an projektet med att starta en hemsida som skulle representera hela vikingarocken.
Den första versionen av sidan som gjordes var inte så mycket att komma med utseendemässigt och var inte så avancerad, men innehöll ändå ett diskussionsforum, en gästbok och ett Mp3-arkiv som många av de andra hemsidorna saknade. Den 8 augusti år 2000 fick den första versionen, som Oskar och Richard knåpat ihop över dygnet, se dagens ljus då den lades upp på Internet med budskapet ”Har du också tröttnat på alla skitlåtar som går på radio om och om igen var eviga dag? Det har i alla fall vi, så vi startade den här sidan för alla er som vill ha något nytt!”. Under denna text fanns logon med parollen; ”Vikingarock.com – Slagkraftigast på nätet!”. Samtidigt registrerades också vikingarock.com, vikingarock.net och vikingarock.org hos tjänsten NameZero.
Under resten av år 2000 så hann designen på sidan att ändras ett antal gånger. I slutet av augusti hade sidan fått en lite ny struktur och det kom till fler avdelningar, bland annat winamp-skins, wallpapers (skrivbordsunderlägg), recensioner, länkar och vikingamat. Samtidigt tillkom också funktionen att man kunde delta i olika omröstningar på sidan.
Redan månaden efter, i september så var det dags för den tredje versionen. Denna gång hade sidan utvecklats rejält från de föregående versionerna, nu hade strukturen ändrats så att det blev en blå spalt på var sida, i den vänstra fann man menyn och i den högra hade man lagt en radda med länkar. Det var även nu man tydligt tog avstånd från politik, för att kommande missförstånd eller åsiktsmeningar skulle kunna försvinna. (Detta håller man hårt på än idag)
Tiden flöt vidare, och än var inte året slut. Äntligen lyckades man med att fixa en IRC-kanal på irc.dal.net-servern, och erhöll kanalen #vikingarock.com. Man hann dessutom med att ändra designen ytterligare en gång innan det var dags för Lucia, julen, och nyår, så därmed kom en rejält omgjord version upp den 21 november 2000, som även denna hade ett helt nytt utseende. Nu fanns en tonad, blå ram runt själva main, och i den övre horisontala listen så hade man lagt den Vikingarock.com-relaterade menyn. I den vanliga menyn lade man sedan till chatt-avdelningen och vikingarock e-c@rd-avdelningen (elektroniska vykort), och länkarna hade flyttats tillbaka i en egen sektion som man kunde hitta i menyn.
Så kom år 2001 som kom att bli ett någorlunda lugnt år, men ändå ett viktigt år för uppbyggnadsfasen, man hade nu hunnit bli någorlunda kända och allt fler ungdomar framförallt började ta till sig vikingarocken. Den 17 mars anslöt sig ännu en medarbetare till projektet och började jobba med hemsidan. Han kom in i olika redaktörsroller, och sidan började växa ytterligare innehållsmässigt.
Augusti 2001 kom att bli en betydelsefull månad då Vikingarock.com den 18 augusti började samarbeta med SRMC (Swedish Rednecks Music Club) som arrangerar konserter med bland annat vikingarockband. Vidare så registrerades Vikingarock.da.ru som övergångsadress, och den 30 augusti köpte Richard domänen Vikingarock.nu, som sidan snart kom att heta i och med att .com/.net/.org -domänerna gick ut.
Den 5 oktober var det återigen dags för en ny design på sidan igen, närmare bestämt den femte i ordningen, och nu hade sidan verkligen putsats till, hela sidan blev nu blå mot en grå bakgrund och uppe i toppen till vänster kunde man se ett par stridande vargar, till höger om denna fanns Vikingarock.com-loggan som var i blänkande guldtextur. Som på den föregående layouten så fanns den vanliga menyn kvar till vänster, nu kunde man i menyn också hitta en ny avdelning – Vikingametal-avdelningen. Tvärs över sidan, i högerspalten körde man vidare på konceptet med en separat meny för sektionerna som var relaterade till sidan, här lade man också in länken till radioavdelningen (f d Thuleradion). Under denna meny fanns det nu även lite reklam/annonsplats med banners som länkade till olika hemsidor. Slutligen bestod main av en frame i vit kulör.
Framåt vintertiderna så var det dags igen för lite nyheter på sidan. Den 11 november så lade man till en sektion dit besökarna kunde skicka in bilder som de ville ska synas. Lite senare, den 25 november lades ett nytt script upp för alla som mIRC-chattar. Den 6 december lades också ett helt nytt diskussionsforum upp, men det fungerade inte så bra, så dagen efter byttes detta ut mot ett helt nytt system.
Så kom ett nytt år och även nya händelser, 2002. Detta år präglades bland annat av att det tillkom nya medarbetare. Till det som märktes på sidan så var det mest recensioner, texter, information om banden, intervjuer och annat som det jobbades starkt på under 2002, det sattes också ihop några tester som fick en egen sektion på sidan under året, där man kunde testa sina kunskaper i olika ämnen. Sidan kom att bli mycket innehållsrik under 2002.
Låttextarkivet hade nu blivit så stort att det var jobbigt att bara leta upp en text, så den 31 januari lade man upp en sökmotor för låttexter.
Sommaren kom, och betydde dessutom att det blev det första året som Vikingarock.se firade nationaldagen. Under sommaren började man också märka av konkurrens från Vikingarockstidningen, och då köptes domänen Vikingarock.com den 8 juli för att förhindra att Vikingarockstidningen skulle köpa den och kunna konkurrera med vikingarock.nu på dess gamla adress.
Den 10 juli kom ytterligare ett lyft för sidan, denna gång var det Christoffer och Jakob som hoppade på projektet. Jakob började jobba med sidan och Christoffer tog sig an att börja skriva på Vikingametalsektionen.
I augusti släpptes ytterligare ett nytt mIRC-script för alla de chattglada. Längre framåt hösten kom så ännu en gång en ny design på sidan. Nu var det den sjätte i ordningen och nu blev sidan mer uppdelad så det var mer tydliga strukturer i de olika delarna av sidan. Toppen och de andra spalterna samt main fick en blå färg, och detta placerades på en bakgrund med runmönster. Toppen bakom loggan pryddes med en tonad bild av stora riksvapnet samt en gitarrist. Under toppen fanns fortfarande ”Om oss” och ”Kontakta oss”. Resten fanns nu grupperat i menyn till vänster, och i högerspalterna fanns nu istället nyheter och sponsorer.
Vintern började sedan nalkas, och den 23 november lade konkurrenten vikingarockstidningen.com ner och Vikingarock.se fick allt material. Senare kunde ett mycket framgångsrikt år avslutas där sidan verkligen hade fyllts upp med material.
Så kom 2003. Även detta år kom att bli ett framgångsrikt år. Man fick under året in många dikter som de poetiska vännerna i BGS (Blågul styrka – numera Blågul stolthet) skickade in, och en diktsektion kom till. Under året gjorde Nille från Mjölner också en hel del covers på poplåtar och på andra skojiga låtar som man glatt presenterade på sidan. Under året så tillkom även Mjölners webbradio i radioavdelningen.
Den 27 januari så blev det en ny adress för den officiella IRC-kanalen. Den kom att läggas upp på SweNet (www.swe-net.org) och kanalen fortsatte heta #vikingarock. Detta blev en samlingspunkt för alla som ville mötas direkt på nätet.
I början av året så blev det också känt att NIC-SE gjorde ett frisläpp av .se-domänerna, detta tog man naturligtvis vara på och Vikingarock.se förhandsbokades.
Under februari månad så fick man också upp en rejält uppfräschad version av sidan. Nu hade sidan både blivit kompakt och snygg. En helt ny banner med en vikingahjälmslogga, och bredvid den ett snyggt typsnitt på texten som utgjorde ”Vikingarock.se – För fäderneslandet” mot ett blått himlavalv som bakgrundsbild i bannern. Själva bakgrunden på sidan blev nu en solid ljusgrå, och man körde på med rutor med rundade hörn för de olika komponenterna på sidan. Nu hade också allt menyinnehåll flyttats till vänsterspalten, och man delade upp menyn i fyra delar; ”Huvudsidan”, som utgjorde de vanliga avdelningarna, ”Band/Låtarkiv”, som tog hand om all info om banden samt texterna, ”V-rockklubben” – precis som namnet tyder, klubbens sektion, och till sist ”Övrigt” där man lade de Vikingarock.se-relaterade sektionerna. Main fick sig en fin uppfräschning också, som blev en transparent lösning med en diskret kontur av Sverige och Norge bakom. I den högra delen av sidan fanns nu också plats för större och snygga animerade banners, och här inrymde man även omröstningsfunktionen.
Den 29 mars fick medlemmarna i Vikingarockklubben förmånen att få 10% rabatt när de handlar på Kungslänken i deras sortiment.
I april nåddes redaktionen av den positiva nyheten att man kunde köpa domänen Vikingarock.se och Richard investerade därför i domänen den 24 april, som sedan kom att gälla som ny adress från fredagen den 2 maj. VIKINGAROCK.SE var fött!! Samtidigt med denna nyhet så passade man även på att rapportera om att Christoffer skulle ha en spelning dagen därpå med gratis inträde, och firandet av den nya .se-adressen blev därmed följande dag på spelningen.
Någon vecka senare, den 16 maj så blev Vikingarock.se för första gången omnämnt i media, men det var tyvärr inte några goda nyheter i det sammanhang som sidan omnämndes. DN hade nämligen passat på att smyga in adressen i en förtalsartikel som handlade om den inställda Hel-konserten som skulle ha ägt rum på Medborgarplatsen i Stockholm.
Läs artikeln på DN:s hemsida
Så var det återigen dags att fira dagen då vi svenskar samlas under fanorna för att med en opolitisk manifestation hylla våra förfäder, vårt gemensamma arv och våra traditioner – nationaldagen. Detta blev det första nationaldagsfirandet för Vikingarockklubben och det andra för Vikingarock.se.
Se bilderna från nationaldagen
Den fjärde september kom en riktigt bra detalj till på sidan. Nu skulle man slippa att leta runt på alla vikingarockbands hemsidor för att få reda på kommande spelningar. Vikingarock.se lade nu upp sektionen ”Kommande spelningar”. Dock så hade man redan från början som policy att inte lista de spelningar som enligt uppgifter var privata, utan dessa skulle de nyfikna få snoka reda på själva.
När vintern återigen kom svepande med bitande kyla så var det dags igen för en stor nyhet till. Denna gång var det Vikingarock.se/snygg som stod på tur, där besökarna själva kan ladda upp bilder på sig själv, och på prylar samt tatueringar, som alla besökare sedan kan rösta på hur snygga de är på skala 1-10. (1 är lägst, och har man fått några tior så kan man känna sig nöjd). Därefter kan man se antal röster, snittbetyg och position. Dessutom kan man också ange namn och e-post samt en kommentar om bilden om man så önskar. Det fanns till att börja med tjejer och killar att rösta på, men med tiden så kom också ”annat” till, där man kan rösta på andra bilder än personbilder samt tatueringar.
Så kom 2004 med stormsteg, och nu var sidan väldigt innehållsrik och lovande för att man skulle vara säkrade ett gott skördeår. Vikingarock.se försökte så gott det gick att höja intresset inför skivsläppet av Carolus Rex VII, då man då och då lade upp demosnuttar (som även ultimathule.se hade) som folk kunde ladda ner och lyssna på.
Den 9 januari fick Oskar, efter en lång tids inaktivitet och samarbetssvårigheter med de övriga, sparken från Vikingarock.se. Men detta höll inte tillbaka framstegen, dagen efter, den 10 januari så arrangerade Vikingarock.se sin första spelning med Hel, Njord och Darkmoon Ritual i Norrtälje.
Bilder från spelningen
Vidare under januari månad så bakade man in alla låttexter i sektionen ”Diskografi”, och någon dag efter att den förändringen lagts upp på sidan så lade man även upp sektionen ”Tävlingar” och den första tävlingen skulle bestå av att besökarna skulle designa ett tryck till en vikingarock.se-tröja, och man utlovade också priser för bästa bidrag.
Till sektionen Tävlingar
Den 13 februari beslutade sig Christoffer och Jakob för att lämna sidan på grund av tidsbrist och karriärer, och kvar blev då Richard.
Den 24 mars tog man efter en tids planer och funderingar steget till att slå ihop Vikingarockklubben med Blågul Stolthet. Detta för att underlätta arbetet i framförallt stockholmsområdet.
Till Blågul Stolthets hemsida
I maj så började Fredd med att börja skriva på sidan, men det skulle inte dröja länge förrän det att några på ett forum kom med ett meterlångt inlägg med diverse anklagelser där alla möjliga sjuka paralleller drogs och både Richard och Fredd blev anklagade för att vara både det ena och det andra. Men de gick in på forumet och klargjorde att Vikingarock.se inte har något med anklagelserna att göra.
Ett tag senare under sommaren var det dags för nästa utvidgning av sidan, www.vikingarock.se/skivlistan som kom att bli en funktion som drog en hel del användare. Efter en tids testkörning för att försäkra sig om att det inte fanns några buggar så lade man upp sidan för allmänheten den 3 juni. Funktionen tillägnas alla som vill byta, sälja eller köpa begagnade skivor, eller helt enkelt bara lägga upp sin egen skivlista någonstans. Det finns också möjlighet att skicka privata meddelanden, och man får en personlig sida.
Till Vikingarock.se/skivlistan
Så kom ytterligare en nationaldag som man samlade ihop folk till och passade på att fira, detta blev det andra nationaldagsfirandet för Vikingarockklubben, och det tredje för Vikingarock.se. Ungefär ett 50-tal personer dök upp, och man hade en trevlig trubadurspelning i gröngräset vid sjön ute på Djurgården i Stockholm.
Artikel om nationaldagen 2004 - Bilder från nationaldagen 2004
Den 21 september presenterades Vikingarock.se:s tröjor och t-shirts på hemsidan som gick att beställa på Noshame.se
Den 30 oktober arrangerade Vikingarock.se en spelning hos Moonshine Cruisers i Farsta. Det var en oannonserad spelning som ändå lockade ca 150 personer.
Så kom november månad, och den 14 november lades en ny sektion upp på sidan. Denna gång var det en skvallersektion kom till under ”Övrigt”, som ska behandla skvaller om redaktionsmedlemmarna. Först ut var Richard som tillverkade en mobiltelefonladdare på egen hand.
På den vägen är det och Vikingarock.se växer stadigt och blir mer känt och får allt fler projekt att stå i. Nya funktioner och artiklar kommer att fortsätta välla ut från redaktionen till vikingarockens ära, så håll utkik på Vikingarock.se i framtiden!